Absolute link (Апсолутна веза)

Апсолутна веза је хипервеза (в. Hyperlink) која садржи целу УРЛ адресу (в. URL), која укључује све информације потребне за проналажење одређене веб-локације (в. Web location) или веб-ресурса (в. Web resource) који може да се адресира на интернету. Она садржи интернет протокол који се користи (в. HTTP, в. HTTPS, в. FTP), интернет домен (в. Internet domain), (под)директоријум и (по потреби) назив датотеке (DOC, в. HTML, в. PDF, PPT, в. MP3, в. MP4…). Апсолутна веза је јединствена и појављује се у следећем облику:
https://primer.rs/preuzimanje/recnik.pdf
Приликом премештања целе или само делова веб-локације, као и других промена везаних за лоцирање повезаних елемената, веома је битно да се провери да ли су промењене и њихове апсолутне везе, јер у супротном неће бити доступни за посетиоце.
КОРИСТАН САВЕТ: Препорука је да се при изради веб-локација користе релативне везе (в. Relative link) за све интерне везе (веб-стране и документе унутар веб-локације), а да се само спољне везе (ка другим веб-локацијама) користе у облику апсолутних веза.

ПОВРАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *