Internet (Интернет)

Други назив: Net (Нет)
Интернет је глобални комуникациони мрежни систем који користи пакет протокола TCP/IP (в. TCP/IP) за пренос података међу повезаним рачунарским мрежама (в. Computer network) и уређајима. Реч „интернет“ је сложеница настала од енглеског „inter-networking“ (међусобно умрежавање), јер управо то и значи – повезује у јединствену целину мреже различитих намена: приватне, јавне, пословне, академске, владине и невладине. У данашњем облику интернет постоји од 1995, када је Federal Networking Council усвојио дефиницију интернета као глобалног информационог система, који је:
• логички повезан глобално јединственим адресним простором заснованим на интернет протоколу (в. IP) или његовим накнадним проширењима и унапређењима;
• у могућности да подржава комуникацију користећи пакет протокола TCP/IP или његових накнадних проширења и унапређења и/или других протокола који су компатибилни са ИП;
• пружа, користи или чини доступним, јавно или приватно, услуге високог нивоа ослоњене на комуникацијску и сродну инфраструктуру.
Интернет је изворно настао 1969. као пројекат Министарства одбране САД, назван Advanced Research Project Agency Network (ARPANET), са идејом стварања паралелног комуникационог система који би функционисао и у случају нуклеарног удара на дотадашње телекомуникационе мреже. Од 1998, са оснивањем Ајкана (в. ICANN) управљање глобалним ДНС-ом (в. DNS), и поред одређеног степена независности, ипак је било под формалним надзором које је над функцијама Ајане (в. IANA) обављала америчка Национална администрација за информације и телекомуникације (NTIA), део Владе САД. Од 2016. је NTIA обуставила надзорну улогу и препустила је глобалној интернет заједници окупљеној око Ајкана. Интернет омогућава бројне интернет услуге (в. Internet service) неопходне за свакодневну интернет комуникацију (в. Internet communication) милијардама корисника.
(у. WWW) (у. Intranet) (у. Extranet)

ПОВРАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *