Spammer (Спамер)

Спамер је особа која се бави спамовањем (в. Spamming), тако што шаље незатражене масовне поруке (в. Spam). Неки аутори воле да кажу да је то „најнижи облик живота“ на интернету. Разлози за такво мишљење садржани су у класификацији појавних облика спамера:
• Неваспитани спамери – шаљу масовне незатражене комерцијалне поруке јер им је то модел пословања и маркетинга, иако знају да су то прекршајна дела, или не реагују на упозорења да по законима или условима коришћења услуге (в. ToS) немају право то да раде.
• Злонамерни спамери – шаљу масовне незатражене поруке са злонамерним софтвером (в. Malware) или ради интернет-превара (в. Scam), што већ спада у кривична дела и сајбер криминал (в. Cybercrime). Они то могу да чине са својих налога (правих или анонимних), али и лажирањем поља „Од“ (в. From) у клијентима е-поште (в. E-mail client), тако да неупућеним примаоцима делује као да су поруку добили од неког другог.
• Ненамерни спамери – шаљу затражене масовне поруке, али због техничке грешке на серверу е-поште (в. E-mail server), грешке администратора или лоше манипулације листама слања (в. Mailing list). Они „засипају“ своје примаоце (који су дали пристанак) вишеструким истоветним порукама или порукама намењеним примаоцима с неке друге листе. Дешава се и да нечији налози за е-пошту буду ухаковани и да са њих стижу спам поруке које злонамерни спамери шаљу свима који се налазе у листи слања.
(п. Anti-spam) (п. GDPR)

Категорије: Сајбер криминал

ПОВРАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *