Web content (Веб-садржај)

Веб-садржај обухвата све дигиталне садржаје (в. Digital content) који су у било ком облику доступни онлајн (в. Online), то јест објављени на веб-локацијама (в. Web location). То је основни састојак веб-локације, због кога посетиоци долазе на њу, враћају се и препоручују је пријатељима. Уређује се и објављује помоћу система за управљање садржајем (в. CMS). Веб-садржај је оно што веб-претраживачи (в. Search engine) проналазе, индексирају и показују у резултатима претраге, уколико је урађен СЕО (в. SEO). Најчешћи облици веб-садржаја су:
• Текстови на веб-странама (в. Web page) – у ХТМЛ формату (в. HTML), као што су основни текстови веб-страна, вести, блог објаве (в. Blog post), објаве на друштвеним медијима (в. Post) и др.
• Датотеке (в. File) с текстовима – у форматима као што су .DOC, .XLS, .CSV (в. CSV), .TXT (в. Text file), .PDF (в. PDF) и др.
• Илустрације – различите врсте дигиталних слика (в. Digital image), као што су фотографије, цртежи, графикони, мапе и др.
• Мултимедији (в. Multimedia) – аудио (в. Audio), видео (в. Video), анимације, презентације и др.
• Посебно обликовани садржаји – инфографике (в. Infographic), дигиталне публикације (в. Digital publication) и др.
• Садржаји за оглашавање на интернету – маркетинг садржајем (в. Content marketing), маркетинг е-поштом (в. E-mail marketing), маркетинг на веб-претраживачима (в. SEM), маркетинг на друштвеним медијима (в. SMM) и др.
(п. Content writing) (п. Copywriting) (п. SEO copywriting) (п. Web content writer) (п. Copyright) (п. Intellectual property)

ПОВРАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *