Информација за медије

Речник интернета и дигиталне комуникације - визуал

Речник интернета и дигиталне комуникације (енглеско-српски) је бесплатно издање са 1000 појмова за савремени умрежени живот, које постоји у три облика: веб-сајт, дигитална публикација и књига. Све то српској интернет заједници поклања хостинг компанија mCloud, из Београда. Аутор Речника је Лазар Бошковић, а рецензенти су проф. др Божидар Раденковић, из угла технологије, др Дејан Ајдачић, из угла лингвистике, и Војислав Жанетић, из угла комуникације.

Веб-сајт Речника на адреси recnikinterneta.rs је онлајн речник, на коме можете да претражите више од 1000 појмова на српском или енглеском, да излистате све појмове на енглеском по почетним словима, да из неке од преко 20 кагегорија изаберете само жељену тему, као и да погледате синониме и повезане појмове. Дигитална публикација Речника, у ПДФ облику, намењена је за слободно преузимање са веб-сајта и дељење свима. Књига са 240 страна је штампана верзија Речника намењена само за одабране пословне субјекте, коју можете да добијете ако се на веб-сајту, као компанија или организација, пријавите с разлогом.

Овај терминолошки речник је најобимнији домаћи речник на тему интернета, један од ретких онлајн речника о интернету на ћирилици, уз аутоматску транслитерацију на латиницу. Ажуран, без застареле терминологије, и неутралан, без појмова који су везани само за поједине интернет платформе. Речник је заокружено ауторско дело, а не онлајн агрегатор туђих дела. Веб-сајт Речника има посебан степен употребљивости, јер постоји повезаност појмова кроз везе унутар дефиниција, обједињеност тема кроз категорије, вишеструки начини претраге и проналажења појмова и означеност синонима за појмове.

Теме заступљене у Речнику обухватају основе свих битних области савременог интернета, као што су технологија, садржај, право, економија, друштво и комуникација, а које су структуиране у преко 20 категорија појмова. Речник интернета и дигиталне комуникације је намењен разноликој читалачкој публици, од корисника интернета у Србији у најширем смислу, преко стручњака из различитих нетехничких и некомуникационих области, затим познавалаца комуникационих делатности, али и познавалаца интернет технологија којима је потребан и додатни увид у нетехничке аспекте дигиталне комуникације.

Аутор Речника и веб-сајта је Лазар Бошковић, саветник за дигиталну комуникацију, са три деценије пословног искуства у медијима, маркетингу и односима с јавношћу. Награђиван је као аутор и продуцент великих домаћих интернет пројеката, и добитник струковних признања у свим поменутим делатностима.

Признања која је освојио Речник:


 

ПРЕУЗМИТЕ:


 

ИЗВОДИ ИЗ РЕЦЕНЗИЈА:

 

Динамична област дигиталних технологија добила је с „Речником интернета и дигиталне комуникације“ добар путоказ за лакше сналажење у стручној терминологији на српском језику. Аутор Лазар Бошковић је на себе преузео обиман посао да у 240 страна сажме појмове с којима се стално сусретао кроз деценије искуства у области медија, маркетинга, односа с јавношћу и посебно интернета, који их је све повезао у нашем времену.

Проф. др Божидар Раденковић
Факултет организационих наука


Лазар Бошковић влада овом материјом до нивоа да њоме господари, а притом је и комплетан аутор, који себи не допушта тај луксуз да буде тек административни пописивач неразумљивих термина, већ нас кроз чудесни свет информатичке и комуникацијске револуције проводи са идејом да речници – за сладокусце – представљају нешто што се чита, а не нешто кроз шта се пролази само кад ти затреба реч коју не разумеш.

Војислав Жанетић
Факултет за медије и комуникације


Ова књига ће бити од драгоцене помоћи како стручњацима за дигиталне комуникације, тако и лингвистима, културолозима али и обичним корисницима. […] Структура речничке јединице је добро димензионирана и садржи јасна објашњења у различитим областима (технологија, право, пословање, друштвени и комуникативни аспекти) са навођењем кључних речи у објашњењу и у оригиналу на енглеском језику.

Др Дејан Ајдачић
Филолошки факултет, Гдањск


 

ПОГЛЕДАЈТЕ:


 

КОНТАКТ ОСОБE ЗА МЕДИЈЕ:

  • Јелена Опачић, уредница Речника, тел. 069-2048-000, е-пошта jelena@mcloud.rs
  • Лазар Бошковић, аутор Речника, тел. 063-236-793, е-пошта lazar@agitprop.rs