Jezičke nesuglasice

 

Kako glasi pridev od reči „internet“?

Nažalost, u srpskom jeziku se nije ustalio logičan pridev „internetski“, za razliku od nekih drugih slovenskih jezika. To je za posledicu imalo preuzimanje načina pisanja iz engleskog jezika (internet domen, internet marketing…).

Međutim, domaći jezički stručnjaci se nisu složili da li u tom slučaju treba da se piše crtica između reči, tj. „internet-NEŠTO“ ili samo „internet NEŠTO“. Za pojmove „veb“ i „onlajn“, od kojih i nije prikladno praviti prideve na način blizak srpskom jeziku, postoji preovlađujuće gledište da iza njih ide crtica (veb-sajt, onlajn-mediji…), kada se koriste kao direktne pozajmljenice iz engleskog jezika ili polusloženice.

Evo kako su spojevi i pridevi koji sadrže reč „internet“, na tri različita načina, dati u referentnoj domaćoj jezičkoj literaturi:

 

  1. „Pravopis srpskoga jezika“ (Matica srpska, 2020):

(tačka 86)

v. spojevi čiji je prvi član izvan ovakvih veza takođe promenljiv i ima opštiju (samostalnu) upotrebu:

[…] internet adresa, internet stranica […]“

 

  1. „Rečnik srpskoga jezika“ (Matica srpska, 2018):

(strana 447)

„internetski, -a, -o koji se odnosi na internet, koji je u vezi s internetom: ~ veza.“

 

  1. „Veliki rečnik stranih reči i izraza“ (Prometej, 2012):

(strana 531)

„internet-adresa, -e ž [engl. internet address, v. internet, adresa] rač. adresa koja služi za uspostavljanje veze sa određenim veb-sajtom i koja počinje slovima www.“

 

 

U Rečniku koji upravo čitate korišćeno je rešenje iz „Pravopisa srpskoga jezika“, bez crtice. Osnovni razlog za to je što se takav način pisanja ustalio u praksi srpskog jezika.