Помоћ за онлајн претрагу Речника

За посетиоце веб-сајта Речника интернета и дигиталне комуникације имамо низ практичних упутстава како да брже и лакше пронађу жељене појмове онлајн.

Имајте у виду да су неке опције другачије приказане или изостављене у приказима за мобилне уређаје.


Претрага целог веб-сајта

Поље за ову претрагу налази се на врху, у заглављу сваке веб-стране. Даје резултате претраге и за појмове из Речника, али и за све остале веб-стране (каква је и ова страна коју сад читате).


Претрага Речника

Поље за претрагу Речника налази се на две веб-стране:

Обе претраге дају резултате само за појмове из Речника, и то за уносе (упите) који су написани или на српском (ћирилицом) или на енглеском. Проналазе резултате и у називу појма и у његовом опису, то јест дефиницији.

Могућа је претрага и за део речи, нпр. ако унесете „cast“, поред резултата претраге за њу, добићете резултате и за речи „webcast“, „vidcast“, „podcast“ и све остале речи које садрже „cast“.

Ако за тражени упит постоји само један резултат претраге, систем вас води директно на тај појам.

Да бисте „очистили“ поље за претрагу и добијене филтриране резултате за изабрану категорију, кликните на „Брисање уноса за претрагу“.


Категорије

Појмови из Речника су разврстани у преко 20 категорија, како бисмо посетиоцима олакшали тематско претраживање.

Испод поља за претрагу Речника налази се падајући мени за избор жељене категорије („Избор / Све категорије“), како би се резултати претраге филтрирали и дали само појмове који су из изабране категорије.

На пример, ако претражујете реч „домен“, а изаберете из падајућег менија категорију „Безбедност“, добићете само сужени резултат претраге који задовољава те критеријуме.

Да бисте „очистили“ добијене филтриране резултате за изабрану категорију, из падајућег менија изаберите „Избор / Све категорије“.


Почетна слова појмова из Речника

На насловној страни Речника, пре почетне листе појмова, у квадратићима се налазе опције СВЕ, 0-9 и 26 слова енглеског алфабета.

Кликом на СВЕ излиставају се сви појмови из Речника, почев од оних са бројевима. Кликом на 0-9, добијају се само појмови са бројевима. Кликом на почетно слово жељеног појма на енглеском добија се њихова листа.

Преласком мишем преко квадратића приказује се и број појмова који су под том ставком.


Изаберите тему

На (скоро) свакој веб-страни Речника, са леве стране, налази се листа за избор жељене теме из које вас занимају појмови. Иза назива теме, у загради, налази се број појмова који су у оквиру те теме.

Ова листа тема је директно повезана са категоријама у које су разврстани појмови из Речника, али се другачије понаша од избора категорија из падајућег менија (објашњено горе у делу „Категорије“).

Кликом на неку жељену тему, отвара се нова веб-страна са листом свих појмова који спадају у ту тему (то јест, категорију) и није повезана са претрагом Речника.


Избор писма

Основно писмо Речника је ћирилица, а уколико желите можете да пређете на латиницу кликом на дугме LAT у горњем десном углу сваке веб-стране.


Легенда

На веб-страни Легенда дато је детаљно објашњење како су појмови у Речнику структуирани и обележени.


Остало

Погледајте и веб-страну Најчешћа питања и одговори.


Грешке

Овако обиман пројекат сигурно има и неке грешке и пропусте. Молимо вас да нам на њих укажете, или да нас додатно питате око начина употребе веб-сајта Речника, поруком на адресу е-поште sugestije@recnikinterneta.rs.