Најчешћа питања и одговори

 

Где могу да купим Речник интернета?

О: Имате два могућа одговора на ово питање…

Прво издање Речника је БЕСПЛАТНО и иза тог издавачког подухвата стоји хостинг компанија mCloud из Београда, која је схватила потенцијал Речника и за маркетинг садржајем и за односе с јавношћу. Зато је то 1. издање поклон свим члановима српске интернет заједнице и доступно је у облику веб-сајта на коме се тренутно налазите.

Друго измењено и допуњено издање Речника има 1200 појмова за дигиталну писменост и постоји само у облику књиге са 307 страна, у тврдом повезу, чији је издавач ПРОМЕТЕЈ, Нови Сад, а ексклузивни спонзор је „mCloud“. Књигу можете да купите на њиховој онлајн-продавници, као и у свим бољим књижарама у Србији.

Ко су били стручни рецензенти овог речника?

О: Рецензенти Речника су угледни стручњаци за све три области битне за овакав Речник:

Да ли могу да препишем неколико дефиниција из вашег речника за мој семинарски рад?

О: Коришћење Речника за личне и образовне сврхе, као и за друге некорцијалне сврхе је дозвољено по Закону о ауторском и сродним правима. Слободно преузмите тих неколико дефиниција, само наведите одакле сте их преузели.

Желим да за своју компанију направим сажети приручник о интернету, са извесним бројем појмова из Речника. Да ли је дозвољено то да урадим?

О: За било који облик комерцијалне употребе Речника, у целини и/или деловима, потребна је сагласност аутора. Погледајте веб-страну Услови коришћења.

Не могу да пронађем појам који тражим. Како се претражује Речник?

О: За објашњење свих начина претраге Речника посетите веб-страну Помоћ.

Није ми јасно на шта се односе оне скраћенице у заградама: в. п. с. у.

О: Све везано за структуру Речника и скраћенице коришћене у њему имате на веб-страни Легенда.

Пронашао сам грешку у дефиницији једног појма. Коме могу да се обратим да се то исправи?

О: Молимо вас да нам опис проблема и УРЛ (в. URL) веб-стране (прекопирајте га из адресног поља веб-прегледача) на којој сте то пронашли пошаљете поруком на адресу е-поште sugestije@recnikinterneta.rs. Хвала унапред!

Zasto je za recnik koriscena cirilica?

О: Сви међународни стандарди дефинишу ћирилицу као званично писмо за српски језик. Ћирилица је по Уставу Републике Србије, члан 10, службено писмо у нашој земљи. Ћирилица се на овим просторима користи већ 10 векова. Ово је енглеско-српски речник, те је сасвим природно да буде на писму које се зове српска ћирилица. Сва техничка ограничења рачунарске и онлајн употребе ћирилице су давно нестала, те би њено некоришћење било само изговор за техничко незнање.

У складу са општим цивилизацијским начелима, Унеско је још 2003. усвојио и Препоруку за промовисање и коришћење вишејезичности и универзалног приступа сајбер простору којом се, између осталог, захтева равноправно коришћење различитих језика и писама у оквиру глобалне интернет мреже.

Али, и поред свих набројаних чињеница, онима који имају лични проблем са ћирилицом, на овом веб-сајту је омогућена аутоматска транслитерација из ћирилице у латиницу. То пресловљавање се одвија простим кликом на дугме LAT, које се налази у горњем десном углу сваке веб-стране.