Najčešća pitanja i odgovori

 

Gde mogu da kupim Rečnik interneta?

O: Ne možete da ga kupite – BESPLATAN JE! Sve je objašnjeno na naslovnoj strani ovog veb-sajta. Iza ovog izdavačkog poduhvata stoji hosting kompanija mCloud iz Beograda, koja je shvatila potencijal Rečnika i za marketing sadržajem i za odnose s javnošću. Zato je ovo poklon svim članovima srpske internet zajednice.

Ko su bili stručni recenzenti ovog rečnika?

O: Recenzenti Rečnika su ugledni stručnjaci za sve tri oblasti bitne za ovakav Rečnik:

Da li mogu da prepišem nekoliko definicija iz vašeg rečnika za moj seminarski rad?

O: Korišćenje Rečnika za lične i obrazovne svrhe, kao i za druge nekorcijalne svrhe je dozvoljeno po Zakonu o autorskom i srodnim pravima. Slobodno preuzmite tih nekoliko definicija, samo navedite odakle ste ih preuzeli.

Želim da za svoju kompaniju napravim sažeti priručnik o internetu, sa izvesnim brojem pojmova iz Rečnika. Da li je dozvoljeno to da uradim?

O: Za bilo koji oblik komercijalne upotrebe Rečnika, u celini i/ili delovima, potrebna je saglasnost autora. Pogledajte veb-stranu Uslovi korišćenja.

Ne mogu da pronađem pojam koji tražim. Kako se pretražuje Rečnik?

O: Za objašnjenje svih načina pretrage Rečnika posetite veb-stranu Pomoć.

Nije mi jasno na šta se odnose one skraćenice u zagradama: v. p. s. u.

O: Sve vezano za strukturu Rečnika i skraćenice korišćene u njemu imate na veb-strani Legenda.

Pronašao sam grešku u definiciji jednog pojma. Kome mogu da se obratim da se to ispravi?

O: Molimo vas da nam opis problema i URL (v. URL) veb-strane (prekopirajte ga iz adresnog polja veb-pregledača) na kojoj ste to pronašli pošaljete porukom na adresu e-pošte sugestije@recnikinterneta.rs. Hvala unapred!

Zasto je za recnik koriscena cirilica?

O: Svi međunarodni standardi definišu ćirilicu kao zvanično pismo za srpski jezik. Ćirilica je po Ustavu Republike Srbije, član 10, službeno pismo u našoj zemlji. Ćirilica se na ovim prostorima koristi već 10 vekova. Ovo je englesko-srpski rečnik, te je sasvim prirodno da bude na pismu koje se zove srpska ćirilica. Sva tehnička ograničenja računarske i onlajn upotrebe ćirilice su davno nestala, te bi njeno nekorišćenje bilo samo izgovor za tehničko neznanje.

U skladu sa opštim civilizacijskim načelima, Unesko je još 2003. usvojio i Preporuku za promovisanje i korišćenje višejezičnosti i univerzalnog pristupa sajber prostoru kojom se, između ostalog, zahteva ravnopravno korišćenje različitih jezika i pisama u okviru globalne internet mreže.

Ali, i pored svih nabrojanih činjenica, onima koji imaju lični problem sa ćirilicom, na ovom veb-sajtu je omogućena automatska transliteracija iz ćirilice u latinicu. To preslovljavanje se odvija prostim klikom na dugme LAT, koje se nalazi u gornjem desnom uglu svake veb-strane.